Directe verkoop van je woning

Scheiding

Huis direct verkopen bij scheiding: hoe werkt dat? 

Als jij en je partner uit elkaar gaan, dan heeft dat gevolgen voor de eigen woning en financiën. Soms wil je het huis snel verkopen. RH Beheer koopt jouw woning direct aan. Je kunt direct beschikken over de opbrengst van de verkoop zonder een lang verkooptraject te hebben en zonder risico's van ontbindende voorwaarden.

Meer weten? Bel ons op 0115 760 102 of stuur een mailtje, je hoort dan snel van ons.

Als mensen ons benaderen met de vraag wat de mogelijkheden zijn voor directe verkoop bij een scheiding, dan leven er vaak meer vragen over over- of onderwaarde en financiële gevolgen. We geven je hier graag een beknopte toelichting op deze vragen.

Verkopen ja/ nee?

Als een van jullie eigenaar is van het huis, dan hoeft de woning niet te worden verdeeld. De eigenaar kan in het huis blijven wonen. Staat de woning wel op naam van jullie beiden? Dan zijn er grofweg twee mogelijkheden: de woning verkopen of de ex-partner uitkopen.

Verkoop je het huis en is er sprake van overwaarde? Je krijgt dan te maken met de bijleenregeling. Dit houdt in dat je de vrijgekomen overwaarde (ook wel eigenwoningreserve) tot drie jaar na de verkoop moet gebruiken voor aankoop van een andere woning. Als je dat niet doet, dan krijg je over dit bedrag geen hypotheekrenteaftrek. Jouw deel van de overwaarde wordt naar eigendomsverhouding berekend.

Verkoop je het huis en is er sprake van restschuld? Er is dan sprake van onderwaarde, want de woning brengt minder op dan de hypotheekschuld. De restschuld wordt onder jullie beiden verdeeld. Als een van jullie beiden in het huis blijft wonen en er is – na taxatie – sprake van onderwaarde, dan vergoedt de vertrekkende ex-partner naar rato zijn of haar aandeel in de woning én de onderwaarde.

Scheidingsregeling

Boedelverdeling gebeurt na een scheiding vaak pas na enige tijd. Zolang je de ander niet hebt uitgekocht of de woning zelf is niet verkocht, ben je samen met je ex-partner nog eigenaar van de woning. Is de woning voor jou geen hoofdverblijf meer? Dan kom je voor de inkomstenbelasting niet langer in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Speciaal hiervoor heeft de Belastingdienst een scheidingsregeling.

Gedurende twee jaar kan je je financiële zaken aanpassen aan de nieuwe situatie. Zo kan het huis op een later tijdstip worden verkocht. Of door je ex-partner die er blijft wonen, helemaal worden overgenomen. Na die twee jaar wordt de woning voor jou belast in box 3 en realiseer je (fictief) de overwaarde op jouw deel van de woning. Bij aankoop van een nieuwe woning moet je hiermee rekening houden in verband met de bijleenregeling.

Directe verkoop van je woning

Direct verkopen kan een reële optie zijn bij scheiding. Vaak willen de ex-partners snel een volgende stap maken, zonder een verkooptraject waarbij de uitkomst onzeker is en waar er risico's zijn van ontbindende voorwaarden. Dan biedt RH Beheer uitkomst. Wij doen snel een bod op je woning en geven zekerheid: er is geen sprake van ontbindende voorwaarden en de kosten komen voor onze rekening. 

Lees meer over onze werkwijze en jouw zekerheden bij directe verkoop van je woning. Direct contact? Bel ons op 0115 - 760 102 of mail naar info@rhbeheer.com