Directe verkoop van je woning

Erfenis

Een huis uit nalatenschap direct verkopen; hoe werkt dat? 

Erf je een huis? Los van het verlies van een dierbare komen er veel zaken op je af. RH Beheer kan in zulke situaties een oplossing bieden: wij kopen de woning die je hebt geërfd direct aan, zonder ontbindende voorwaarden. Je kunt hiermee veel kosten voorkomen; in veel gevallen betaal je erfbelasting, zelfs als de woning te koop staat.

Een huis uit erfenis: hoe werkt dat?

Je erft een huis – en dan? Hoe zit dat met de verkoop? Een huis verkopen gaat niet altijd snel. Wij krijgen vaak vragen als: Wat is het huis waard? Hoe zit het met de erfbelasting?

Waarde van de woning

Hoe weet ik wat de woning waard is? Als je de marktwaarde van de woning wilt weten, kan je ervoor kiezen een officiële taxatie uit te laten voeren. Maar voor de erfbelasting heb je geen taxatie nodig. Dan moet je namelijk uitgaan van de WOZ-waarde van het vorige jaar. Is de WOZ-waarde volgens jou te hoog, dan moet je een nieuwe WOZ-beschikking aanvragen bij de gemeente waar het huis staat. Tip: zorg dat je dit snel doet! Dan wordt de erfbelasting berekend over de lagere WOZ-waarde.

Erfbelasting

Moet je de erfbelasting betalen voordat het huis is verkocht? Het duurt wel even voor je van de Belastingdienst een aanslag krijgt voor de erfbelasting: meestal volgt die pas een paar maanden nadat je aangifte hebt gedaan. Maar die aanslag moet dan wel binnen 6 weken betaald worden. Oók als het huis nog niet is verkocht. En als je een huis erft gaat het vaak meteen om een flinke aanslag. Heb je het geld niet voorhanden, dan kun je de Belastingdienst vragen om uitstel of een betalingsregeling. Niet betalen is geen optie. Want dat kan uiteindelijk zelfs leiden tot een gedwongen verkoop, waarbij de opbrengst natuurlijk een stuk lager ligt dan als je het huis zelf verkoopt.

Heb jij een huis uit een erfenis en wil je meer weten over de mogelijkheden voor directe verkoop? Bel ons op 0115-760102 of mail naarinfo@rhbeheer.com

Lees over onze werkwijze en jouw zekerheden; RH Beheer helpt jou graag verder.